δυναμικό

Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού - ερευνητή
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων καθώς πλησιάζουν οι μέρες για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής. Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν κάθε χρόνο οι βάσεις, πόσο μάλλον φέτος που είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του συστήματος.

 

Η υποδοχή των αποτελεσμάτων διαφέρει από υποψήφιο σε υποψήφιο, καθώς κάποιοι πανηγυρίζουν, κάποιοι νιώθουν ότι βιώνουν την ολοκληρωτική αποτυχία και, φυσικά, υπάρχουν όλα τα ενδιάμεσα συναισθήματα ανάμεσα στην απόλυτη ευτυχία και την απόλυτη δυστυχία.

Η ζωή, όμως, έχει δείξει ότι κάποιοι από όσους χαίρονται με την ανακοίνωση των βαθμών δεν είναι το ίδιο χαρούμενοι ένα χρόνο μετά και κάποιοι που νιώθουν αποτυχημένοι από τα αποτελέσματα, τελικά διαπιστώνουν ότι η σχολή στην οποία πέτυχαν τους ικανοποιεί, αν και δεν ανήκε στις πρώτες τους επιλογές.

Δεν θα κριθεί η επιτυχία στη ζωή από τα αποτελέσματα των εισαγωγικών. Η επιτυχία θα κριθεί πολλά χρόνια μετά, ανάλογα με την εξέλιξη των σπουδών και της σταδιοδρομίας του καθενός. Το πτυχίο που θα πάρει, όταν με το καλό ολοκληρώσει τις σπουδές του ο σημερινός υποψήφιος, θα είναι η αφορμή για να βγει στην αγορά εργασίας. Το τι θα καταφέρει θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, πέρα από το πτυχίο.

Τι κάνει, όμως, μερικούς υποψηφίους που πανηγυρίζουν με την έκδοση των αποτελεσμάτων να γίνονται δυστυχισμένοι ένα χρόνο μετά και να εγκαταλείπουν τη σχολή της επιτυχίας τους για μία άλλη; Αυτό που κρίνεται τώρα είναι οι επιλογές που έκαναν οι υποψήφιοι στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Όσοι ακολούθησαν τη μόδα στην επιλογή σπουδών, όσοι ενστερνίστηκαν τις επιλογές άλλων, όσοι επέλεξαν με βάση τις προσδοκίες επαγγελματικής αποκατάστασης και μόνο, όσοι επέλεξαν πρόχειρα, χωρίς να το ψάξουν πολύ, όλοι αυτοί ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου εγκατάλειψης σπουδών, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία. Έχουμε δει στο παρελθόν υποψηφίους με πάνω από 19.000 μόρια να εισάγονται στη Νομική ή στο Πολυτεχνείο και να φεύγουν ένα χρόνο μετά απογοητευμένοι από αυτό που είδαν, γιατί προφανώς κάτι άλλο είχαν στο μυαλό τους. Όχι βέβαια γιατί η σχολή δεν είναι καλή.

Από την άλλη έχουμε δει φοιτητές που πέτυχαν σε σχολή που δεν ήταν στις πρώτες τους επιλογές να μένουν, τελικά, ικανοποιημένοι από τις σπουδές τους και να προκόβουν στη ζωή τους.

Αυτό που θα κριθεί, λοιπόν, την επόμενη χρονιά, όταν οι φετινοί υποψήφιοι θα είναι φοιτητές, είναι οι επιλογές που έκαναν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους. Ας επικρατήσει, λοιπόν, η ψυχραιμία με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής. Δεν κερδήθηκε ή χάθηκε ο "πόλεμος". Δεν βοηθούν τα κλάματα. Μπορεί η συνέχεια να είναι καλύτερη.

Πηγή: naftemporiki.gr